Zupę krem z brokułów robiłam już parę razy, ale za każdym razem czegoś w niej brakowało, nie do końca mi ona smakowała, prawdziwie smaczny smak tej zupy odnalazłam w przepisie Asi z blogu "Kwesta Smaku" i nie zamienię go na żaden inny bo wyszła mi na prawdę pyszna zupa-krem z brokułów, wzbogacona nowym smakiem pora i szpinaku.
Składniki:
- 50 g masła
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 4 szklanki bulionu
- 150 g liści szpinaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- garstka płatów migdałów
Przygotowanie:
Pora myjemy, obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnie z masłem razem z rozgniecionym czosnkiem i dusimy do momentu aż por nam zmięknie. Dodajemy różyczki brokułów i bulion i gotujemy je do miękkości, potrzebują na to ok. 10 min. Następnie dodajemy szpinak (ja dałam mrożony) i gotujemy przez kolejną minutę.
Nasze składniki miksujemy na krem, mieszamy z sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podgrzewamy i podajemy z uprażonymi na patelni płatkami migdałów bądź grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz