Trochę zmodyfikowałam to danie na swój smak, a o to moje Curry z kurczaka, które uwodzi swoim aromatem.
Składniki:
- dwie duże piersi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryka
- spory kawałek imbiru (5-6 cm)
- 5 dużych ząbków czosnku
- 2-3 łyżki limonki
- 400 ml. mleczka kokosowego
- 1-2 łyżki pasty curry
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól i pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- woda
Przygotowanie:
Obieramy imbir oraz czosnek i grubo siekamy. Miksujemy imbir i czosnek ze szczyptą soli i pieprzem, sokiem z limonki i 2 łyżkami wody. Kurczaka nacieramy naszą mieszanką i wkładamy do miski i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Następnie miksujemy pomidora pokrojonego w kostkę z dwiema łyżkami wody z dwiema łyżkami przecieru pomidorowego.
W woku rozgrzewamy olej smażymy cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę pokrojoną w paski, kiedy lekko się zarumienią wkładamy kurczaka razem z marynatą. Mięso smażymy przez parę minut, mieszając od czasu do czasu, aż przyrumieni się z każdej strony. Następnie dodajemy pastę curry i naszą przygotowaną wcześniej pastę pomidorową, łyżeczkę cukru i sól, składniki mieszamy razem i dolewamy mleczka kokosowego, przykrywamy woka i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. często mieszając aż powstanie gęsty sos.
Potrawę podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz