czwartek, 30 września 2010

Sałatka z brzoskwinią

A o to pyszna słodko, kwaśna sałatka z ciekawym owocowym dodatkiem w postaci dojrzałej brzoskwini.
Ja tą sałatkę wykorzystałam jako dodatek do dania o którym pisałam wcześniej czyli Kurczak z pieczoną brzoskwinią o waniliowej nucie. Coś tu się brzoskwiniowo zrobiło ;-)

Składnik:
  •  jedno opakowanie gotowej mieszanki sałat
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • ser Parmezan
 Dressing :
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta zmielonego czarnego pieprzu
Do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek, mód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Na sam koniec dolewamy oliwę i mieszamy wszystkie składniki.

Przygotowanie:

Mieszamy składniki sosu winegret, dodajemy posiekaną natkę oraz szczypiorek.
Mieszankę sałat układamy na półmisku dodajemy brzoskwinię i polewamy sosem winegret. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach serem Parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz