niedziela, 17 kwietnia 2011

Roladki z dorsza z serkiem ziołowym


Polska i Portugalia co je różni, a co je dzieli? Parę tych podobieństw pewnie by się znalazło ale co mi pierwsze przychodzi do głowy to to, że są to dwa państwa zaczynające na literę P (hmm, cóż za spostrzegawczość) i obie mają swoją historię z Dorszem. Były takie czasy... kiedy u nas Dorsz nie cieszył się wielkim uznaniem, ale ja tych czasów nie pamiętam, więc nie będę się w tą historię zagłębiać:)
Historia Dorsza w Portugalii za to jest o wiele ciekawsza bo to narodowa chluba tego państwa. Sami Portugalczycy twierdzą, że potrafią przygotować dorsza na 365 sposobów, jeden na każdy dzień roku:-)  ale do najpopularniejszego należy suszony, solony Dorsz, zwany bacalhau.
Kończąc tą krótką wyliczankę podobieństw  chciałabym przedstawić Wam przepyszny sposób na przygotowanie Dorsza, który pochodzi (o dziwo) nie z  Portugalii tylko z książki: Hanny Szymanderskiej "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej" 

Jeszcze zanim przejdę do przepisu zapraszam na  małą podróż  po Nazare, miejscowości w której suszy się tradycyjnie  Dorsza i można tam  spotkać malowniczo wyglądające, rozpięte siatki na których suszą się ryb.







 Dorsz ryba rodem z Portugalii 


Składniki:
  • 4 cienkie filety z dorsza (u mnie było 8 filetów i farszu z tego przepisu też mi starczyło )
  • sól
  • pieprz (ja dałam pieprz cytrynowy)
  • sok z cytryny
Składniki na farsz:
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem (ja dałam jedną)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki usiekanych zielonych liści bazylii
  • łyżka usiekanego koperku
  • 250g serka wiejskiego
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • sól 
  • pieprz (świeżo mielony)
  • 2 łyżki masła (ja dałam po plasterku na każdą roladkę)
  • 3 łyżki płatków migdałów (nawet nie wiem ile ja dałam )
Sposób przygotowania:
  •  Filety z dorsz myjemy, osuszamy skrapiamy sokiem z cytryny i  przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ryby odstawiamy na godzinę.
  • Dymkę i czosnek siekamy  i miksujemy z bazylią, koperkiem, parmezanem na gładką masę. Dodajemy do  ziołowej masy serka wiejskiego, wszystko razem mieszamy  i  doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Każdy filet umieszczamy na kwadracie foli aluminiowej, na środku ryby kładziemy nadzienie i zwijamy w roladkę,a na jej wierzchu kładziemy mały płatek masła i zawijamy roladki w folię aluminiową. 
  • Roladki zawinięte w folie umieszczamy na żaroodpornym półmisku i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 20-25 minut.
  • Pod koniec pieczenia na patelni prażymy migdały, którymi posypujemy upieczonego dorsza.



Przepis pochodzi z moimi drobnymi zmianami w sposobie przygotowania z książki: Hanny Szymanderskiej "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej"

    środa, 13 kwietnia 2011

    Truskawkowy koktajl











    Wczoraj wieczorem z tęsknoty do truskawek naszła mnie wielka ochota na truskawkowy koktajl. Długo nie czekałam i spełniłam swoją zachciankę. Co prawda musiałam się zadowolić mrożonymi owocami, ale to nic bo koktajl wyszedł pyszny i zaspokoił choć na chwilę moją truskawkową tęsknotę:-)

    Składniki:
    (2 szklanki)
    • 1 kubek truskawek (mogą być mrożone)
    • 2 banany
    • około 1/3 szklanki wody mineralnej
    • 1 mały jogurt naturalny
    • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    • 1 płaska łyżeczka cukru brązowego (opcjonalnie)
    • 2 łyżki otrębów granulowanych
    Sposób przygotowania:

    • Truskawki rozmrażamy, odsączamy soku który z nich wypłynął (nie wylewamy).
    • Do soku z rozmrożonych truskawek dodajemy trochę wody mineralnej tak byśmy mieli ok. 1/2 szklanki płynu.
    • Do miksera (albo innego ustrojstwa) dodajemy truskawki, banany, siemię lniane, cukier  i miksujemy na jednolitą masę.
    • Jedną warstwą jogurtu uzupełniamy szklankę, następnie delikatnie wlewamy nasz koktajl, robimy koleją jogurtową warstwę i znów kolejną koktajlową (każdy tu może wykazać się swoją inwencją twórczą :))
    • Na koniec truskawkowy koktajl posypujemy otrębami.

    niedziela, 10 kwietnia 2011

    Wiosenne Tiramisu

      
    Wiosna zawitała w naszym ogrodzie, a dziś nawet można było w nim znaleźć coś dla oka i dla podniebienia... Przedstawiam wam Tiramisu w wiosennej odsłonie. Jest to jeden z moich ulubionych i wyjątkowych deserów...


    Składniki:

    (przepis na 5 pucharków)
    • 500 g serka mascarpone
    • 4-5 żółtek (w zależności od wielkości jaj)
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • 800 ml amaretto
    • 1,5 opakowana podłużnych biszkoptów
      ( firmy SAN)
    • 1.5 szklanki zaparzonej mocnej kawy
      (5 łyżeczek sypanej kawy)
    Przygotowanie:
    • Zaparzamy kawę, najlepiej w kawiarce.
    • Żółtka ucieramy  z cukrem pudrem na gładką masę ( można to zrobić mikserem albo trzepaczką ręczną).
    • Dodajemy stopniowo serka mascarpone, delikatnie mieszając aż nam się połączy z żółtkami tworząc jednolitą masę (ostrożnie by nie wprowadzić za dużo powietrza).
    • Dodajemy zaparzoną kawę do amaretto i przelewamy do miseczki..
    • Biszkopty maczamy w roztworze z kawą (należy maczać je bardzo krótko i szybko, tak aby biszkopty nie nasiąkły za bardzo, bo w przeciwnym razie nasz deser będzie pływać).
    • Nasączone biszkopty układamy na dnie naczynia, posypujemy lekko kakao, następnie rozsmarowujemy krem, sypiemy znów kakao i przekładamy znów warstwą nasączonych biszkoptów
      i znów posypujemy kakao i kładziemy na koniec kolejna warstwę kremu.
    • Gotowy deser przykrywamy folią aluminiową i schładzamy w lodówce ok. doby.
    • Przed podaniem posypujemy nasz deser kakaem po wierzchu.

    wtorek, 5 kwietnia 2011

    Pomarańczowo imbirowe krewetki


    Składniki:
    • ok. 20 sztuk mrożonych krewetek tygrysich
    • połowa papryczki chili
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oliwy
    • natka pietruszki 
    Składniki na marynatę:
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki wódki
    • sok połówki cytryny
    • otarta skórka z połowy cytryny
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 cm świeżego imbiry (startego na tarce)
    • 1 ząbek czosnku (wyciśniętego przez praskę)
    Składniki na sos pomarańczowo- imbirowy:
    • sok z  jednej pomarańczy
    • 1 łyżeczka miodu
    • 2 cm kawałek imbiru 
    • szczypta chili
    • szczypta soli

    Przygotowanie:
    • Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. 
    • Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem i zalewamy nią krewetki. Krewetki w marynacie odstawiamy na około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
    •  Przygotowujemy sos: zagotowujemy w rondelku sok z pomarańczy dodajemy łyżeczkę miodu i świeżo mielony pieprz. Gotujemy aż sos straci połowę swojej objętości.
    • Papryczkę chili i czosnek kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni  i podsmażamy na niej chili razem czosnkiem.
    • Krewetki wyjmujemy z marynaty (ale ich nie suszymy) i wrzucamy na patelnię na której smażymy czosnek razem z  chili i wszytko razem smażymy ok. 10 minut.
    •  Na talerzu układamy krewetki i polewamy pomarańczowo-imbirowym sosem i posypujemy natką z pietruszki.

      Dzisiejszą kulinarną inspiracją był przepis znaleziony na tym blogu

      środa, 23 marca 2011

      Naleśnikowe mozaiki


      Naleśnikowe mozaiki to pyszna przystawka ale i smaczny obiad dla miłośników wędzonego łososia.Danie jest bardzo szybkie pod warunkiem, że mamy już wcześniej usmażone naleśniki.

      Składniki:
      • 150 g łososia wędzonego
      • 4 naleśniki
      • 200 g serka śmietankowego
      • 1 awokado
      • 3 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
      • zioła prowansalskie (do smaku)
      • pieprz cytrynowy (do smaku)
      • sól (do smaku)

      Przygotowanie:
      • W miseczce przyprawiamy serek śmietankowy  solą, pieprzem cytrynowym i ziołami do smaku, następnie dodajemy sok z wyciśniętej cytryny.
      • Awokado kroimy w drobną kostkę i dodajemy do przyprawionego serka i mieszamy
      • Naleśniki smarujemy serkiem z przyprawami na środku układamy spory kawałek łososia i zawijamy w ścisłe ruloniki.
      • Zawinięte naleśniki układamy obok siebie i chłodzimy w zamrażalniku przez 10 minut, a następnie przekrawamy ostrym nożem każdy rulonik na pół.
      Sposób podawania: 
      Naleśnikowe mozaiki można podawać z ćwiartkami cytryny oraz z  wasabi.

      niedziela, 20 marca 2011

      Roladki z fetą i papryką


      Bardzo lubię czerwone  wino i to w potrawach i to w kieliszku, a wczoraj to już była  istna rozpusta bo wino znalazło się i w potrawie i w kieliszku, a wszytko za sprawą wyśmienitych roladek  z fetą i papryką. Inspirację zaczerpnęłam z gazety  "Sól i pieprz" nr 2/2010. Przyznaję się, dokonałam paru przeróbek, bo nie byłabym sobą, a taką znaczącą zmianą było pieczenie roladek w garnku rzymskim, dzięki któremu mięso wyszło kruche, wilgotne i aromatyczne.

      Składniki:
      • 6 plasterki wołowiny
      • 1 żółta papryka
      • 1 czerwona papryka
      • 1 zielona papryka
      • 1 duża cebule
      • 1 ząbek czosnku
      • 100 g fety
      • garść listków bazylii (może być więcej)
      • suszony tymianek
      • 3-4 ziarenka pieprzu
      • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
      • 1-2 listki laurowe
      •  sól i pieprz do smaku
      • oliwa z oliwek
      • 200 ml bulionu
      • 2 łyżki przecieru pomidorowego
      • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
      • 200 g puszka pomidorów krojonych (razem z zalewą)
      • mąka pszenna (opcjonalnie)
      Przygotowanie:
      • Garnek rzymski wraz z pokrywką moczymy ok. 20 min. w zimnej wodzie.
      • Paprykę i fetę kroimy w paseczki .
      • Cebule kroimy w piórka. 
      • Czosnek drobno siekamy.
      • Z gałązek bazylii obrywamy listki i drobno siekamy. 
      • Wołowinę rozbijamy na cienkie plasterki. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
      • Na każdym plasterki wołowiny układamy plasterek papryki, plasterek fety i posypujemy posiekaną bazylią. Każdy plasterek wołowiny zawijamy tak by powstała roladka. Aby roladki były zwarte można obwiązać je nitką, albo ścisnąć wykałaczką. 
      • Na rozgrzanej oliwie obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Odsączamy z tłuszczu i wyjmujemy.
      • Na tym samym tłuszczu szklimy czosnek i cebulę.
      • Na dnie garnka układamy cebulę, następnie kładziemy obsmażone roladki. Wrzucamy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowy, 2 łyżki przecieru pomidorowego i pomidory z puszki. Wszytko zalewamy bulionem i winem i delikatnie wszystko mieszamy. Nasze roladki powinny być całkowicie przykryte.
      • Przykryty garnek rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 200 stopni. Pieczemy 2,5 godziny.
      • Po upływie wskazanego czasu, przekładamy roladki i wyjmujemy z nich wykałaczki. W przypadku kiedy sos jest za rzadki  można go zagęścić mąką.


      Sposób podania:

      Roladki polewamy aromatycznym sosem.
      W oryginale danie  serwowane było z makaronem tagliatelle ale ponieważ ja troszkę odeszłam od oryginału, to moje danie było z zapiekanymi ziemniaczkami.

      Smacznego!

        czwartek, 17 marca 2011

        Kurczak z mango w sosie ostrygowym

        Mango zakupione tydzień temu pięknie dojrzało (w warunkach domowych, oczywiście) i aż się prosiło dziś o zjedzenie:-) Ostatnio bardzo mi posmakował ten owoc, a ponieważ w sałatce już go próbowałam,  to teraz byłam ciekawa jak sobie poradzi w towarzystwie kurczaka i sosu ostrygowego, co tu więcej pisać, poradził sobie i był pysznie...

        Składniki:
        • dwie  pojedyncze piersi z kurczaka
        • 1 mała papryczka chili (bez pestek)
        • 3 łyżki sosu śliwkowego
        • 3 łyżki sosu ostrygowego
        • 2-3 łyżki sosu sojowego
        • 3-4 łyżki oleju
        • makaron chiński pszenny
        • 1 dojrzałe mango
        • garść grzybów Mun
        • kawałek świeżego imbiru
        • kilka listków bazylii tajskiej (można zastąpić zwykłą)
        • sezam do posypania
        • pół szklanki wody (opcjonalnie)
        Przygotowanie:
        • Grzyby Mun moczymy w wodzie ok.2 godzin.
        • Piersi z kurczak myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
        • Mango obieramy kroimy w kosteczkę.
        • Grzyby odcedzamy z wody i siekamy.
        • Czosnek, papryczkę chilli  i imbir drobno siekamy i podsmaża chwilę na oleju  w woku.
        • Następnie dodajemy piersi  i podsmażamy przez około 3-4 minuty, aż się zarumieni.
        • Wlewamy sosy: śliwkowy, ostrygowy, sojowy, mieszamy i chwilę jeszcze smażymy (ok. 2 minuty)
        • Następnie dodajemy mango, grzyby i dusimy aż mango będzie wystarczająco miękkie ( ok 5-8 minut) Jeżeli sos jest za gęsty można go rozrzedzić wodą.
        • W czasie kiedy kurczak się dusi przygotowujemy makaron.
        • Sezam prażymy na suchej patelni
        • Bazylie drobno siekamy.
        Sposób podawania:

        Na ugotowany makaron kładziemy kurczaka z mango w sosie ostrygowym, dekorujemy prażonym sezamem i bazylią.