piątek, 17 grudnia 2010

Piernikowe polędwiczki w ciemnym piwie

Carbonade  flamande było inspiracją dla moich polędwiczek. Właściwie nie wie nawet czy mój przepis choć trochę przypomina oryginał, ale o to już dopytam pewnego specjalistę od kuchni francuskiej:-)
Piernikowe polędwiczki w piwnym sosie wyszły przepyszne, można było wyczuć słodką, anyżkową nutę za sprawą pierników zatopionych w lekkiej gorczycy ciemnego piwa.

Składniki:
  •  800g polędwiczek wieprzowych
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 2-3 cebule 
  • 50g masła
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • szczypta rozmarynu
  • 50dg pierników (np.katarzynek)
Przygotowanie:
  • Umyte polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy na plasterki, lekko rozbijamy dłonią i oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Cebule siekamy w cienkie piórka.
  • Na patelni rozgrzewamy połowę masła i 3 łyżki oliwy i smażymy mięso tak aby na zewnątrz lekko się zarumieniło, a w środku było jeszcze różowe.
  • Gotowe mięso przekładamy na sitko, a pod spód podkładamy miskę do której będzie spływał sos z polędwiczek, który później wykorzystamy.
  • Na patelnie, na której smażyły się polędwiczki dodajemy pozostałą oliwę i masło.
  • Na rozgrzaną oliwę i masło  wrzucamy cebulę i smażymy ją aż się zeszkli.
  • Cebulę posypujemy brązowym cukrem i czekamy aż się skarmelizuje.
  • Gdy uzyskamy karmel, wlewamy piwo i mieszamy drewnianą łyżką tak aby karmel połączył się nam z piwem.
  • Wrzucamy tymianek, liść laurowy, rozmaryn doprowadzamy do wrzenia.
  • Do wrzącego sosu wrzucamy polędwiczki razem z sosem który z nich się odsączył oraz dodajemy pokruszone pierniki
  • Sos mieszamy do momentu kiedy pierniki nam się rozpuszczą
  • Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Jeśli sos jest za gęsty, albo za gorzki od piwa, można dodać nieco wody.
  • Danie przyprawiamy pod koniec duszenia. Ja przyprawiłam solą, pieprzem i jeszcze odrobiną tymianku.  
Polędwiczki serwowałam z selerowym puree.


    środa, 15 grudnia 2010

    Selerowe puree

    Selerowe puree, hmmm coś o tym już kiedyś słyszałam... ale nie nigdy nie jadłam.
    Po odwiedzeniu wczoraj bloga Arka eatafterreading i wertowaniu jego kulinarnych specjałów, znalazłam  przepis na puree z korzenia selera i zaraz postanowiłam wypróbować tą pyszność. Arek  wspomniał o możliwości dodania czosnku, więc i ząbek czosnku zawędrował do mojego selerowego puree. 
    Od siebie dodałam trochę świeżo mielonego pieprzu co nadało lekkiej pikanterii mojemu selerowemu puree.


    Składniki:
    • 450g korzenia selera
    • 450ml mleka
    • 50g masła
    • sól
    • świeżo mielony pieprz
    • ząbek czosnku (opcjonalnie) 


    Przygotowanie:
    Selera obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do mleka i gotujemy go aż będzie miękki. Gotujące się mleko trzeba często mieszać i obserwować bo może powstać na nim kożuch albo po prostu wykipieć, a tego byśmy raczej nie chcieli.
    Kiedy seler będzie już miękki, wyjmujemy go z mleka (troszkę mleka warto zostawić na wypadek gdyby nasze puree było zbyt gęste).
    Selera umieszczamy w naczyniu, dodajemy masło, ząbek czosnku oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i blendujemy na gładką, aksamitną masę.

    niedziela, 5 grudnia 2010

    Sałatka z paluszków krabowych

    Oto przepis na moją ulubioną sałatka. Historia jej jest taka, że dawno, dawno temu podpatrzyłam u kolegi jego sylwestrową sałatkę, której bazą były paluszki krabowe, przepisu nie zanotowałam ale potem sama próbowałam ją odtworzyć. Po wielu próbach doszłam w końcu do idealnej dla mnie kompozycji i idealnego smaku. Sama już nie wiem nawet czy moja sałatka choć trochę przypomina sałatkę tego kolegi.
    Uwaga tylko dla miłośników czosnku !!!
     

    Składnik:
    • 4 opakowania paluszków krabowych (pakowane po 6sztuk)
    • 1 paczka makaronu ryżowego
    • 1 puszka kukurydzy
    • 1 puszka ananasa


    Dressing czosnkowy:
    • 2-3 łyżki majonezu
    • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
    • 2-3 ząbki czosnku (według uznania)
    • sól 
    • świeżo mielony pieprz 
    • pół łyżeczki ziół do sałatek


    Przygotowanie dresingu:

    W małej miseczce mieszamy jogurt, majonez, sos ostrygowy i wyciśnięty przez praskę czosnek.
    Wszytko doprawiamy do smaku solą, świeżo mielony pieprzem oraz ziołami.


    Przygotowanie sałatki:
    1. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, po upływie 5 minut kiedy makaron jest już miękki zalewamy go zimną wodą,  odcedzamy i kroimy na krótsze nitki.
    2. Ananasy kroimy w kostkę.
    3. Paluszki krabowe kroimy w kostkę.
    4. Kukurydze odsączamy na sitku.
    5. Wszystkie składniki razem mieszamy i zalewamy czosnkowym dressingiem.

    środa, 24 listopada 2010

    Makaron z wędzonym łososiem

    Dzisiejszy dzień był zakręcony i nie miałam czasu na gotowanie, no ale zjeść coś trzeba było więc wymyśliłam pewną wariację z wędzonym łososiem i rukolą na której punkcie mam ostatnio coś w rodzaju małej smakowej obsesji :-)

    Składniki:
    • 200-300 makaronu (rodzaj według uznania)
    • 150-200 g. wędzonego łososia
    • jedna albo dwie garści rukoli
    • 200 ml. śmietany 18%
    • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 mała cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • świeżo mielony pieprz
    • sól
    • kilka łyżek wody
    Przygotowanie:
    1. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i przekładamy makaron do garnka w którym się gotował i przykrywamy go pokrywką, aby nam nie wystygł.
    2. Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekany czosnek, cebulę do momentu aż składniki staną się szkliste.
    3. Dodajemy śmietanę, kilka łyżek wody, sok z cytryny, łososia pokrojonego w paski.
    4. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
    5. Na talerz układamy makaron polany śmietanowym sosem z łososiem i posypujmy rukola, a na talerzu niech sobie każdy zrobi bałagan w swoim zakresie.

    poniedziałek, 22 listopada 2010

    Pieczeń wieprzowa w pomarańczowym sosie

      "Cytrusowy tydzień" będzie moją pierwszą kulinarną zabawą z Wami, specjalnie z tej okazji przygotowałam dla Was i dla swoich znajomych, których gościłam w sobotę Pieczeń wieprzową w pomarańczowym sosie. Danie na wszystkich zrobiło duże wrażenie i wszystkim bardzo smakowało, mam nadzieje że i Wam się spodoba.
    Przepis nie jest mojego autorstwa lecz zapożyczony z majowego numeru "KUCHNIA" z moimi drobnymi zmianami. Danie zostało przyrządzone w specjalnym naczyniu, które wcześniej używali starożytni Rzymianie do przygotowania swoich smacznych potraw, a teraz spróbowałam i ja, mowa oczywiście o glinianym garnku rzymskim.

    Składniki:
    (danie dla 4 osób)
    • 80 dag szynki wieprzowej
    • 1 szklanka bulionu
    • 2 pomarańcze
    • 1 słoiczek marynowanego pieprzu (w oryginale jest zielony u mnie był czerwony)
    • 2 łyżki masła
    • majeranek(moja wersja)
    • rozmaryn (moja wersja)
    • 2 ząbki czosnku (moja wersja)
    • sól
    • pieprz świeżo mielony
    • pół szklanki wody


    Przygotowane:
    • Mięso nacieramy majerankiem, rozmarynem solą i pieprzem oraz czosnkiem i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
    • Garnek moczymy w wodzie 20 minut, a następnie wkładamy do niego mięso i zalewamy bulionem. Przykrywamy garnek i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy godzinę w 200 stopniach.
    • Po godzinie wlewamy pół szklanki gorącej wody i pieczemy kolejną godzinę. 
    • Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, drugą obieramy, usuwamy z niej błonki i kroimy na cząstki. 
    • Po upłynięciu 2 godzin pieczeń wyjmujemy z garnka, a sos przelewamy do rondla i dodajemy sok z pomarańczy, startą skórkę i cząstki pomarańczy przygotowane wcześniej.
    • Dodajemy odsączony pieprz i doprawiamy pieprzem i solą. Doprowadzamy sos do wrzenia, a następnie dodajemy masło i czkamy aż sos trochę odparuje i zgęstnieje.
    •  Pieczeń kroimy i podajemy z sosem pomarańczowym. 

    niedziela, 21 listopada 2010

    Sałatka z rukoli z pomarańczową nutą



    W planach miałam zupełnie coś innego. Zaglądając niedawno na blog Małgosi Pieprz czy wanilia 
    podpatrzyłam u niej przepis na "sałatkę z polotem" i bardzo mi się spodobała i postanowiłam ją szybko zrobić.Wybrałam się do sklepu  i zakupiłam nawet produkty ale niestety nigdzie nie mogłam dostać mango, więc sałatkę musiałam zmodyfikować i  mango zastąpiłam pomarańczą, sałatka wyszła całkiem smaczna, ale następnym razem będzie z mango, bo jestem bardzo ciekawa tej kompozycji smakowej.
    Dziękuję za inspirację.

    Składniki:
    • 1 awokado
    • 1 pomarańcza
    • 1 pierś z kurczaka
    • 2-3 garści rukoli
    • 1 łyżka uprażonych orzeszków ziemnych
    Dressing:
    • 1-2 łyżka soku z cytryny
    • 1-2 łyżka soku z pomarańczy
    • 1-2 łyżka oliwy
    • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
    • sól
    • pieprz mielony 
    Przygotowanie:
    • Pierś z kurczak przyprawić solą i pieprzem. Ugotować na parze (ja ugotowałam na parze ale następnym razem spróbuję z usmażyć pierś). Pierś wystudzić i pokroić w paseczki.
    • Awokado obrać, podzielić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w paski. Aby nasze awokado nie sczerniało w trakcie jak będziemy przygotowywać resztę składników należy je albo skropić sokiem z cytryny albo koło pokrojonych pasków blisko położyć pestkę awokado.
    • Pomarańczę obrać z błonek i pokroić w kostkę.
    • Wymieszać składniki dressingu.
    •  Na półmisku ułożyć rukolę, pierś z kurczak, pomarańczę i avokado. Wszystko polać dressingiem  i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.

    sobota, 20 listopada 2010

    FARFALLE Z GRZYBAMI I Z ORZECHAMI

    Pogoda za oknem spowodowała brak pomysłu na obiad, brak inwencji twórczej. Z rezygnacją zajrzałam do zamrażalki, hmm, może tam znajdę jakiś "szybki obiad". Obiadu wprawdzie nie znalazłam ale pod ręką znalazły się mrożone grzyby, które mnie natchnęły do działania i wyszedł mi na prawdę przepyszny obiadek, FARFALLE Z GRZYBAMI I ORZECHAMI.

    Składniki:
    • 500g grzybów leśnych (mogą być mrożone)
    •  makaron farfalle   
    • 1-2 cebule
    • 2-3ząbki czosnku
    • 1/4 szklanka wina 
    • 1/2 szklanki bulionu
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    • 2-3 łyżki oliwy (może być również masło)
    • 1-2 łyżki soku z cytryny
    • po jednej łyżce posiekanej: pietruszki, zielonej kolendry, koperku
    • szczypta szafranu
    • sól i pieprz do smaku
    • łyżka wrzątku
    • ser parmezan do posypana
    Przygotowanie:
    • Grzyby myjemy i oczyszczamy.Wkładamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut, przekładamy na durszlak przelewamy zimną wodą, odsączamy i kroimy w plasterki. Kiedy nasze grzyby są mrożone odmrażamy je, a następnie odparowujemy na suchej patelni (w przypadku grzybów mrożonych czas przygotowania dania można trochę skrócić).
    • Gotujemy wodę, solimy i wrzucamy makaron i gotujemy go do momentu aż będzie al dente. Odcedzamy.
    • Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i stale mieszając smażymy przez chwilę, następnie wlewamy wino, przykrywamy i dusimy kilka minut. Kiedy wino trochę odparuje podlewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 15min.od czasu do czasu mieszając.
    • Czosnek drobno siekamy i ucieramy go w moździerzu z solą, pieprzem, orzechami, kolendrą i pietruszką, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny.
    • Szafran zalewamy łyżką wrzątku i dodajemy do grzybów, mieszamy.
    • Przygotowaną pastę czosnkowo-ziołową dodajemy do grzybów. Wszystko jeszcze raz mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy ok. 5min.
    • Do grzybów dodajemy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i jeszcze 5 minut podgrzewamy całe danie.
                 Danie rozłożyć do głębokich talerzy posypać Parmezanem i  posiekanym koperkiem.