"Cytrusowy tydzień" będzie moją pierwszą kulinarną zabawą z Wami, specjalnie z tej okazji przygotowałam dla Was i dla swoich znajomych, których gościłam w sobotę
Pieczeń wieprzową w pomarańczowym sosie. Danie na wszystkich zrobiło duże wrażenie i wszystkim bardzo smakowało, mam nadzieje że i Wam się spodoba.
Przepis nie jest mojego autorstwa lecz zapożyczony z majowego numeru "KUCHNIA" z moimi drobnymi zmianami. Danie zostało przyrządzone w specjalnym naczyniu, które wcześniej używali starożytni Rzymianie do przygotowania swoich smacznych potraw, a teraz spróbowałam i ja, mowa oczywiście o glinianym garnku rzymskim.
Składniki:
(danie dla 4 osób)
- 80 dag szynki wieprzowej
- 1 szklanka bulionu
- 2 pomarańcze
- 1 słoiczek marynowanego pieprzu (w oryginale jest zielony u mnie był czerwony)
- 2 łyżki masła
- majeranek(moja wersja)
- rozmaryn (moja wersja)
- 2 ząbki czosnku (moja wersja)
- sól
- pieprz świeżo mielony
- pół szklanki wody
- Mięso nacieramy majerankiem, rozmarynem solą i pieprzem oraz czosnkiem i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
- Garnek moczymy w wodzie 20 minut, a następnie wkładamy do niego mięso i zalewamy bulionem. Przykrywamy garnek i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy godzinę w 200 stopniach.
- Po godzinie wlewamy pół szklanki gorącej wody i pieczemy kolejną godzinę.
- Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, drugą obieramy, usuwamy z niej błonki i kroimy na cząstki.
- Po upłynięciu 2 godzin pieczeń wyjmujemy z garnka, a sos przelewamy do rondla i dodajemy sok z pomarańczy, startą skórkę i cząstki pomarańczy przygotowane wcześniej.
- Dodajemy odsączony pieprz i doprawiamy pieprzem i solą. Doprowadzamy sos do wrzenia, a następnie dodajemy masło i czkamy aż sos trochę odparuje i zgęstnieje.
- Pieczeń kroimy i podajemy z sosem pomarańczowym.