poniedziałek, 16 maja 2011

Pasta bakłażanowa



 Składniki:
  • 1/2 bakłażana
  • 6 oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • jogurt grecki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
  • Bakłażana kroimy na cienkie plastry (ok. 1 cm). Każdy plasterek  solimy i odstawiamy na 15 minut.
  • Oliwki i czosnek drobno siekamy. Czosnek dodatkowo można rozetrzeć na desce końcem noża.
  • Wszystkie posiekane składniki solimy i przekładamy do salaterki i dodajemy do nich szczypiorek, wszystko razem mieszamy.
  • Bakłażana dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (aby pozbyć się goryczy) i osuszamy (papierowym ręcznikiem).
  • Na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oliwy, smażymy przez kilka minut z dwóch stron plastry bakłażana, aż zmiękną i zbrązowieją. Po usmażeniu i ostygnięciu bakłażana kroimy w drobną kosteczkę.
  • Bakłażana przekładamy do salaterki z pozostałymi składnikami i dodajemy  do nich sok z cytryny.
    Na koniec dodajemy gęsty jogurt (tak by powstała na gęsta pasta). Na koniec doprawiamy solą
    i pieprzem.
Dodatkiem do pasty bakłażanowej była bagietka, która potem zamieniła się w grzankę :-)



Danie zaczerpnięte było ze strony Kwestia smaku.
Przy robieniu pasty zasugerowałam się jedną z propozycji Asi i usmażyłam  bakłażany na zwykłej patelni, ponieważ niestety nie posiadam grillowej :-( myślę, że jej brak nie wpłynął na smak pasty, bo nam bardzo smakowała :-)
 

niedziela, 8 maja 2011

Pstrąg w sosie kaparowo - koperkowym


Składniki:
  • duży oczyszczony pstrąg łososiowy (wagi nie znam, tak duży, że najadły się nim 4 brzuszki)
  • gałązki pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • masło
  • cytryna 
  • pieprz cytrynowy
  • rozmaryn
  • tymianek 
Składniki na sos:
  • mały słoiczek kaparów w zalewie
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 lub pół  łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 czubate łyżki  masła
  • pieprz cytrynowy
  • sól
Przy tym pysznym sosiku można się wykazać inwencją twórczą, bo ilość składników może ulegać zmianie,
w zależności czy chcemy więcej czy mniej sosu, czy taż bardziej kaparowy, czy koperkowy.
Nam takie ilości wystarczyły















Sposób przygotowania:
  • Rybę dokładnie myjemy.
  • Całą rybę skrapiamy cytryną.
  • Nacieramy posiekanym czosnkiem na zewnątrz i w środku, tak by część cząsteczek czosnku zostało na rybie.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem  na zewnątrz i do środka.
  • Przyprawionego pstrąga odstawiamy na 15 minut.
  • W przekrojonego pstrąga wkładamy gałązki natki z pietruszki.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy do niego rybę. 
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni pod folią aluminiową, po upływie wskazanego czasu zdejmujemy folię z ryby i  kładziemy na całej długości pstrąga wiórki masła i pieczemy jeszcze 5 minut.
Kiedy do końca pieczenia pstrąga zostało 5 minut  robimy sos kaparowy:
  • W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego posiekany koperek, odsączone z zalewy kapary, sok z cytryny i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu.
Sposób podania:

Upieczoną rybę podałam w towarzystwie małych miseczek z gorącym sosem, aby każdy z biesiadnik mógł polać sobie rybkę dowolną ilością sosu kaparowego. Na stole znalazły się  pieczone ziemniaczki i sałatka z rukoli.

piątek, 6 maja 2011

Placki z kaszy grycznej z sosem grzybowym


Z kaszą gryczaną bywa różnie jedni ją lubią, a drudzy od niej stronią. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy osób, uwielbiam ją pod każdą postacią, co potwierdziło się ostatnio, kiedy zrobiłam placki z kaszy gryczanej  z przepisu  Asi , byłam nimi zachwycona i wiem na pewno, że jeszcze nie raz je powtórzę.



Składniki na placki:
       (ok. 9 sztuk)
  • 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
  • 1 bulion grzybowy w kostce lub woda
  • 1 jajko
  • 5 czubatych łyżek tartego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  • Kaszę gryczaną gotujemy wrzucamy do wrzącego buliony lub wody i gotujemy ok. 20 minut. Po ugotowaniu odsączamy i przestudzić.
  • Do miseczki wsypujemy przestudzoną kaszę, tarty Parmezan, natkę z pietruszki i jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy placki z obu stron na rumiano, nakładając porcje łyżką.
Składniki na sos grzybowy: 
  • grzyby leśne mrożone
  • 1 łyżka oleju 
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • śmietanka do sosów 18%
  • natka z pietruszki
Przygotowanie:
  • Grzyby odmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. U mnie grzyby przed zamrażaniem były wcześniej obgotowane więc skrócił się czas ich gotowania.
  • Cebulę siekamy w drobną kostkę.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i olej i smażymy cebulę aż się zeszkli. 
  • Następnie dodajemy do cebuli  grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy przez 5-8 minut
  • Pod koniec zaprawiamy sos śmietanką.
  • Przed podaniem sos grzybowy posypujemy natką.


Zarówno przepis na placki gryczane jak i na sos grzybowy z moimi drobnymi zmianami pochodzi ze strony:  Kwestia Smaku 

niedziela, 17 kwietnia 2011

Roladki z dorsza z serkiem ziołowym


Polska i Portugalia co je różni, a co je dzieli? Parę tych podobieństw pewnie by się znalazło ale co mi pierwsze przychodzi do głowy to to, że są to dwa państwa zaczynające na literę P (hmm, cóż za spostrzegawczość) i obie mają swoją historię z Dorszem. Były takie czasy... kiedy u nas Dorsz nie cieszył się wielkim uznaniem, ale ja tych czasów nie pamiętam, więc nie będę się w tą historię zagłębiać:)
Historia Dorsza w Portugalii za to jest o wiele ciekawsza bo to narodowa chluba tego państwa. Sami Portugalczycy twierdzą, że potrafią przygotować dorsza na 365 sposobów, jeden na każdy dzień roku:-)  ale do najpopularniejszego należy suszony, solony Dorsz, zwany bacalhau.
Kończąc tą krótką wyliczankę podobieństw  chciałabym przedstawić Wam przepyszny sposób na przygotowanie Dorsza, który pochodzi (o dziwo) nie z  Portugalii tylko z książki: Hanny Szymanderskiej "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej" 

Jeszcze zanim przejdę do przepisu zapraszam na  małą podróż  po Nazare, miejscowości w której suszy się tradycyjnie  Dorsza i można tam  spotkać malowniczo wyglądające, rozpięte siatki na których suszą się ryb.







 Dorsz ryba rodem z Portugalii 


Składniki:
  • 4 cienkie filety z dorsza (u mnie było 8 filetów i farszu z tego przepisu też mi starczyło )
  • sól
  • pieprz (ja dałam pieprz cytrynowy)
  • sok z cytryny
Składniki na farsz:
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem (ja dałam jedną)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki usiekanych zielonych liści bazylii
  • łyżka usiekanego koperku
  • 250g serka wiejskiego
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • sól 
  • pieprz (świeżo mielony)
  • 2 łyżki masła (ja dałam po plasterku na każdą roladkę)
  • 3 łyżki płatków migdałów (nawet nie wiem ile ja dałam )
Sposób przygotowania:
  •  Filety z dorsz myjemy, osuszamy skrapiamy sokiem z cytryny i  przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ryby odstawiamy na godzinę.
  • Dymkę i czosnek siekamy  i miksujemy z bazylią, koperkiem, parmezanem na gładką masę. Dodajemy do  ziołowej masy serka wiejskiego, wszystko razem mieszamy  i  doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Każdy filet umieszczamy na kwadracie foli aluminiowej, na środku ryby kładziemy nadzienie i zwijamy w roladkę,a na jej wierzchu kładziemy mały płatek masła i zawijamy roladki w folię aluminiową. 
  • Roladki zawinięte w folie umieszczamy na żaroodpornym półmisku i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 20-25 minut.
  • Pod koniec pieczenia na patelni prażymy migdały, którymi posypujemy upieczonego dorsza.



Przepis pochodzi z moimi drobnymi zmianami w sposobie przygotowania z książki: Hanny Szymanderskiej "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej"

    środa, 13 kwietnia 2011

    Truskawkowy koktajl











    Wczoraj wieczorem z tęsknoty do truskawek naszła mnie wielka ochota na truskawkowy koktajl. Długo nie czekałam i spełniłam swoją zachciankę. Co prawda musiałam się zadowolić mrożonymi owocami, ale to nic bo koktajl wyszedł pyszny i zaspokoił choć na chwilę moją truskawkową tęsknotę:-)

    Składniki:
    (2 szklanki)
    • 1 kubek truskawek (mogą być mrożone)
    • 2 banany
    • około 1/3 szklanki wody mineralnej
    • 1 mały jogurt naturalny
    • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    • 1 płaska łyżeczka cukru brązowego (opcjonalnie)
    • 2 łyżki otrębów granulowanych
    Sposób przygotowania:

    • Truskawki rozmrażamy, odsączamy soku który z nich wypłynął (nie wylewamy).
    • Do soku z rozmrożonych truskawek dodajemy trochę wody mineralnej tak byśmy mieli ok. 1/2 szklanki płynu.
    • Do miksera (albo innego ustrojstwa) dodajemy truskawki, banany, siemię lniane, cukier  i miksujemy na jednolitą masę.
    • Jedną warstwą jogurtu uzupełniamy szklankę, następnie delikatnie wlewamy nasz koktajl, robimy koleją jogurtową warstwę i znów kolejną koktajlową (każdy tu może wykazać się swoją inwencją twórczą :))
    • Na koniec truskawkowy koktajl posypujemy otrębami.

    niedziela, 10 kwietnia 2011

    Wiosenne Tiramisu

      
    Wiosna zawitała w naszym ogrodzie, a dziś nawet można było w nim znaleźć coś dla oka i dla podniebienia... Przedstawiam wam Tiramisu w wiosennej odsłonie. Jest to jeden z moich ulubionych i wyjątkowych deserów...


    Składniki:

    (przepis na 5 pucharków)
    • 500 g serka mascarpone
    • 4-5 żółtek (w zależności od wielkości jaj)
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • 800 ml amaretto
    • 1,5 opakowana podłużnych biszkoptów
      ( firmy SAN)
    • 1.5 szklanki zaparzonej mocnej kawy
      (5 łyżeczek sypanej kawy)
    Przygotowanie:
    • Zaparzamy kawę, najlepiej w kawiarce.
    • Żółtka ucieramy  z cukrem pudrem na gładką masę ( można to zrobić mikserem albo trzepaczką ręczną).
    • Dodajemy stopniowo serka mascarpone, delikatnie mieszając aż nam się połączy z żółtkami tworząc jednolitą masę (ostrożnie by nie wprowadzić za dużo powietrza).
    • Dodajemy zaparzoną kawę do amaretto i przelewamy do miseczki..
    • Biszkopty maczamy w roztworze z kawą (należy maczać je bardzo krótko i szybko, tak aby biszkopty nie nasiąkły za bardzo, bo w przeciwnym razie nasz deser będzie pływać).
    • Nasączone biszkopty układamy na dnie naczynia, posypujemy lekko kakao, następnie rozsmarowujemy krem, sypiemy znów kakao i przekładamy znów warstwą nasączonych biszkoptów
      i znów posypujemy kakao i kładziemy na koniec kolejna warstwę kremu.
    • Gotowy deser przykrywamy folią aluminiową i schładzamy w lodówce ok. doby.
    • Przed podaniem posypujemy nasz deser kakaem po wierzchu.

    wtorek, 5 kwietnia 2011

    Pomarańczowo imbirowe krewetki


    Składniki:
    • ok. 20 sztuk mrożonych krewetek tygrysich
    • połowa papryczki chili
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oliwy
    • natka pietruszki 
    Składniki na marynatę:
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki wódki
    • sok połówki cytryny
    • otarta skórka z połowy cytryny
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 cm świeżego imbiry (startego na tarce)
    • 1 ząbek czosnku (wyciśniętego przez praskę)
    Składniki na sos pomarańczowo- imbirowy:
    • sok z  jednej pomarańczy
    • 1 łyżeczka miodu
    • 2 cm kawałek imbiru 
    • szczypta chili
    • szczypta soli

    Przygotowanie:
    • Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. 
    • Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem i zalewamy nią krewetki. Krewetki w marynacie odstawiamy na około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
    •  Przygotowujemy sos: zagotowujemy w rondelku sok z pomarańczy dodajemy łyżeczkę miodu i świeżo mielony pieprz. Gotujemy aż sos straci połowę swojej objętości.
    • Papryczkę chili i czosnek kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni  i podsmażamy na niej chili razem czosnkiem.
    • Krewetki wyjmujemy z marynaty (ale ich nie suszymy) i wrzucamy na patelnię na której smażymy czosnek razem z  chili i wszytko razem smażymy ok. 10 minut.
    •  Na talerzu układamy krewetki i polewamy pomarańczowo-imbirowym sosem i posypujemy natką z pietruszki.

      Dzisiejszą kulinarną inspiracją był przepis znaleziony na tym blogu