czwartek, 26 września 2013

Orientalne żeberka Nigelii


Za sprawą tego przepisu pokochałam żeberka !!! Są przepyszne słodkie, pikantne i trochę orientalne.


Składniki:

 - 1,5 kg żeberek wieprzowych
 - 2-3 papryczki chilli, posiekane bez nasion (ilość według uznania:-))
 - ok. 5 cm imbiru, drobno posiekanego
 - 3 duże dymki ze szczypiorkiem pokrojone w kostkę
 - 3 łyżki płynnego miodu
 - 5-6 łyżek sosu sojowego
 - 5 łyżek octu ryżowego
 - 4 łyżki oleju
 - 2-3 pokruszone laski cynamonu

 Opcjonalnie: 2 pokruszone gwiazdki anyżu 

* W trakcie pieczenia można dodać:
 - miód (ok.2 łyżki)
 - Przyprawa „5 smaków” (ok. 2 łyżeczki)

 Wykonanie: 

 - Żeberka kroimy tak, by w każdym kawałku była tylko jedna kość.
 - Żeberka umieszczamy w worku foliowym razem z imbirem, chilli, dymką, cynamonem i      
    anyżem(opcjonalnie). Zalać octem, sosem sojowym, miodem i olejem.
 - Worek wiążemy i potrząsamy, aż marynata się wymiesza i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200oC.
 - Żeberka wyjmujemy z worka o układamy w naczyniu żaroodpornym i szczelnie przykrywamy folią
    aluminiową.
- Pieczemy w piekarniku godzinę. Po upływie tego czasu usuwamy folię, przyprawiamy "przyprawą 5
   smaków", polewamy miodem i pieczemy bez przykrycia kolejne 30 minut (po 15 minutach obracamy na  
   drugą stronę).



2 komentarze:

  1. Droga blogerko,

    znam troszkę inny przepis na żeberka, ale musze sprobowac Twój :)

    pozdrawiam

    Przemysław R. :)

    OdpowiedzUsuń