Składniki:
- 2 steki z tuńczyka
- 2 łyżki oleju sezamowego
- ziarna sezamu (na panierkę)
- olej do smażenia
- świeżo mielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Tuńczyka myjemy, osuszamy przyprawiamy solą i pieprzem następnie smarujemy olejem sezamowym (za pomocą pędzla) i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Steki obtaczamy w sezamie i smażymy na rozgrzanym oleju, aż ziarna zbrązowieją.
Składniki na sos pomarańczowy:
- 5 dag masła
- 2-cm kawałek startego imbiru
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 3 łyżki sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
- W rondelku rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażyć imbir, następnie wlewamy sok pomarańczowy i gotujemy na średnim ogniu, aż połowa soku odparuje. Sos doprawiamy do smaku sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem.
Tuńczyka można podać z ugotowanym na sypko ryżem i mieszanką sałat przyprawionych sosem winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz