czwartek, 27 września 2012

Sezamowy tuńczyk w cytrusowym sosie



  

Składniki:
  • 2 steki z tuńczyka 
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ziarna sezamu (na panierkę)
  • olej do smażenia
  • świeżo mielony pieprz
  • sól


Przygotowanie:
  • Tuńczyka myjemy, osuszamy  przyprawiamy solą i pieprzem następnie smarujemy olejem sezamowym (za pomocą pędzla) i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Steki obtaczamy w sezamie i smażymy na rozgrzanym oleju, aż ziarna zbrązowieją.

Składniki na sos pomarańczowy:
  • 5 dag masła
  • 2-cm kawałek startego imbiru
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie sosu pomarańczowego:
  • W rondelku rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażyć imbir, następnie wlewamy sok pomarańczowy i gotujemy na średnim ogniu, aż połowa soku odparuje. Sos doprawiamy do smaku sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem.



 Tuńczyka można podać z ugotowanym na sypko ryżem i mieszanką sałat przyprawionych sosem winegret.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz