Śliwkowa wołowina po azjatycku
Przepis pochodzi z miesięcznika KUCHNIA
Składniki:
- 500 g wieprzowiny (u mnie były polędwiczki wieprzowe)
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojona)
- 1 duża cebula
- troszkę maki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka powideł śliwkowych (moja wersja)
Składniki na sos:
- 12 śliwek węgierek
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Śliwki drylujemy z pestki i gotujemy do miękkości w 1/4 szklanki wody. Ugotowane śliwki przecieramy przez sitko, doprawiamy cukrem, sosem sojowym i solą. Przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 15 minut.
- Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące.
- Na rozgrzanej patelni (woku) podsmażamy cebulę, czosnek, a następnie dodajemy do nich mięso. Kiedy wołowina nam się zarumieni dodajemy sos sojowy i hoisin. Całość doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze przez 5 minut.
- Mięso łączymy z wcześniej przygotowanym sosem śliwkowym i dusimy jeszcze przez 10 minut.
Danie mi przypadło do gustu, bo robię czasem coś podobnego smakowo, chociaż mimo wszystko inaczej :)
OdpowiedzUsuńNareszcie nowe przepisy, już się stęskniłam !!
OdpowiedzUsuń