środa, 15 sierpnia 2012

Śliwkowa wołowina po azjatycku

Sezon śliwkowy zbliża się w moim domu małymi krokami.W tym roku zapoczątkuje go nie plackiem ze śliwkami, nie powidłami czy knedlami tylko daniem z nutką orientu, zobaczcie sami ...

 

Śliwkowa wołowina po azjatycku  

 Przepis pochodzi z miesięcznika KUCHNIA

Składniki:
  • 500 g wieprzowiny (u mnie były polędwiczki wieprzowe)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojona)
  • 1 duża cebula
  • troszkę maki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka powideł śliwkowych (moja wersja)
Składniki na sos:
  • 12 śliwek węgierek
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
  • Śliwki drylujemy z pestki i gotujemy do miękkości w  1/4 szklanki wody. Ugotowane śliwki przecieramy przez sitko, doprawiamy cukrem, sosem sojowym i solą. Przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 15 minut.
  • Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące.
  • Na rozgrzanej patelni (woku) podsmażamy cebulę, czosnek, a następnie dodajemy do nich mięso. Kiedy wołowina nam się zarumieni dodajemy sos sojowy i hoisin. Całość doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze przez 5 minut.
  • Mięso łączymy z wcześniej przygotowanym sosem śliwkowym i dusimy jeszcze przez 10 minut.


    2 komentarze:

    1. Danie mi przypadło do gustu, bo robię czasem coś podobnego smakowo, chociaż mimo wszystko inaczej :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Nareszcie nowe przepisy, już się stęskniłam !!

      OdpowiedzUsuń