czwartek, 16 sierpnia 2012

Koreczki z grilowanej cukini z niespodzianką

                                   

                                      Zgadnij kotku co mam w środku :-)



To zdanie idealnie pasuje do tej pysznej przystawki, bo każdy kto brał pierwszy kęs koreczka do ust zastanawiał się długo i nie zawsze z powodzeniem co drzemie w jego środku.
Ja od siebie dodam tylko, że te koreczki są pycha!

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- czarne oliwki (nie dałam)
- mozzarella (moja wersja)

Marynata:

- oliwa
-150 ml. octu balsamicznego
- świeże liście rozmarynu i rozmarynu
- 2-4 ząbki czosnku

Zalewa:

- 150 ml. octu balsamicznego
- 350 ml. wody
-1 liść laurowy
- 6 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:
  • Marynatę zagotowujemy i wkładamy do niej piersi z kurczak.
  • Po upływie (ok. 5 minut) kiedy kurczak będzie już ugotowany wyjmujemy go i studzimy.
  • Wystudzonego kurczaka kroimy w plasterki i marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie (ok. 3 h.) 
  • Cukinię kroimy w plastry i grillujemy z obu stron. Skrapiamy oliwą z obydwóch stron i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • W każdy plasterek cukinii zawijamy kawałek kurczaka, suszonego pomidora i w mojej wersji paseczek mozzarelli.
  • Tak przygotowane koreczki przebijamy wykałaczką z oliwką.



                    Przepis na Koreczki z grillowanej cukinii został zaczerpnięty z czasopisma Kuchnia
                       

    3 komentarze:

    1. Bardzo fajnie ci wyszły te koreczki.

      OdpowiedzUsuń
    2. Lubię takie zawijaski, też robię z cukinii, ale zazwyczaj z twarożkiem :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ja też robię podobne, ale bez mięsa i na grillu http://www.zgrilla.pl/roladki-z-grillowanej-cukinii/
      cukinię uwielbiam, szczególnie grillowaną ;)

      OdpowiedzUsuń