środa, 14 grudnia 2011

Ananasowy kurczak


Składnik:
  • 3 podwójne piersi z kurczaka
  • 200 ml. soku z pomarańczy
  • 1/4 szklanka dżemu ananasowego
  • 1 puszka ananasów
  • 1-2 łyżki miodu (jak dla mnie jedna wystarczy)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • szczypta estragonu
  • sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
  • Z soku, miodu, dżemu, oliwy i przypraw robimy marynatę.
  • Przyprawionego solą i pieprzem kurczaka zalewamy marynatą i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
  • Kurczaka wyjmujemy z marynaty (marynaty nie wylewamy) i obsmażamy na rozgrzanej patelni po 2 minuty na każdą stronę.
  • Kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy połową marynaty oraz pokrojonymi w kostkę ananasami z puszki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. 
  • Pieczemy 15-20 minut, od czasu do czasu odwracając mięso by równomiernie się upiekło.
  • Resztę marynaty wlewamy do rondelka i gotujemy, aż marynata zgęstniej i nabierze konsystencję sosu.


                                                                     Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz