środa, 19 października 2011

Jesienna Pieczeń Wieprzowa



Do tej pory znałam  tylko pigwowca japońskiego :-) jako składnik pysznej nalewki, którą robi moja mama i na którą trzeba jeszcze czekać pół roku ( to jest jej jedyny minus) ale nie o trunkach ja tu chciałam pisać tylko o potrawie jaką przygotowałam w weekend przy pomocy tego małego jesiennego, żółtego pigwowca.. Muszę przyznać że danie wyszło ciekawe, trochę kwaśne i cierpkie w smaku ale bardzo smaczne.Tym którzy tak jak ja lubią kwaśny smak powinno zasmakować.



Składniki:
  • 1kg szynki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli bez pestek
  • 1/2 kg owoców pigwowca (powinno być mniej)
  • 1 duża czerwona cebula
  • zioła: po1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano, tymianku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
Marynata:
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 cm. startego imbiru
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • sól   i pieprz
Sposób przygotowania:

  • Garnek Rzymski maczamy w wodzie przez 20 minut. 
  • Mięso nacinamy "w kostkę ", nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną papryczką chilli, rozgniecioną w moździerzu kolendrą i ziołami
  • Owoce pigwowca pozbawiamy nasion i kroimy w kosteczkę. 
  • Cebulę kroimy w talarki
  • Do garnka przekładamy przyprawione mięso i zalewamy marynatą. Przykrywamy garnek i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 1/5 godziny  w 200 stopniach.
  • P upłynięciu wskazanego czasu pieczeń wyjmujemy z garnka, sos odcedzamy i przelewamy do rondla. 
  • Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem (a jeśli jest za kwaśne dodajemy jeszcze cukier) i czekamy aż sos trochę odparuje i zgęstnieje.
  • Pieczeń kroimy, podajemy z  sosem.




1 komentarz:

  1. Bardzo smaczna potrawa,o oryginalnym smaku.Szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń