wtorek, 7 czerwca 2011

Szpinakowa tarta

Na blogu Taste of Orange znalazłam przepis na pyszną tartę. Ja, moja rodzina i goście którzy jej próbowali byli zachwyceni jej smakiem, tak więc Mm_ajce należą się wielkie podziękowania, że podzieliła się tym przepisem na swoim blogu i mogliśmy spróbować tej pyszności:-)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • masło do wysmarowania blachy
  • 250 g świeżego szpinaku (same liście)
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 25 g startego parmezanu
  • 100 ml. słodkiej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka orzeszków piniowych ( nie dałam)
  • suszone zioła: oregano tymianek, rozmaryn
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • chilli w proszku 
  • sól, pieprz
Ja swoją tartę piekłam troszkę inaczej niż w oryginale bo wyraźnie tego potrzebowała (może to kwestia piekarnika) i wzbogaciłam ją o:
  • 1 łyżeczkę tartej gałki muszkatołowej 
  • świeżą bazylię
  • kilka zielonych oliwek
Sposób przygotowania:
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na rozgrzanej oliwie, po czym zdejmujemy ją z patelni 
    i odkładamy na bok..
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą  łyżkę oliwy i wrzucamy szpinak. Gdy zwiędnie odciskamy
    go dokładnie z wody i grubo siekamy. 
  • Szpinak łączymy z cebulą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodatkowo jeden ząbek czosnku)
  • Sos: śmietankę mieszamy z jajkiem i parmezanem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła, chili, gałkę muszkatołową (opcjonalnie), solimy i pieprzymy do smaku.
  • Cisto francuskie układamy na posmarowaną masłem blachę, delikatnie zawijamy brzegi ,
    a spód nakłuwamy widelcem.
  • Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 20 minut.
  • Na podpieczone ciasto układamy równomiernie farsz szpinakowy, pokrojone w paski suszone pomidory, wszystko zalewamy go wcześniej przygotowanym sosem.
  • Tartę pieczemy przez ok. 10- 15 minut.


    4 komentarze:

    1. Apetycznie wygląda :) Uwielbiam pomidory suszone, ale ze szpinakiem ich jeszcze nie łączyłam. Muszę to koniecznie nadrobić :)

      OdpowiedzUsuń
    2. kocham szpinak. ostatnio upiekłam pizze z nim właśnie i z jajkiem. Wspaniałości. Tartę dodaję do must have

      OdpowiedzUsuń
    3. Uwielbiam połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami! Ta tarta musi byc naprawde pyszna

      OdpowiedzUsuń
    4. Wedelko przyznam się szczerze,że martwiłam się o wygląd tarty,że do końca zdjęcie nie oddało tego wspaniałego smaku, więc tym bardziej się cieszę,że Ci się podoba.
      Vanilla ja szpinak, mogłabym jeść i jeść, zwłaszcza na tej tarcie, do pizzy się przymierzam ale nie wiem czy sobie poradzę.
      Burczymiwbrzuchu dodatek suszonych pomidorów jest doskonały, dodaje charakteru tej tarcie.

      OdpowiedzUsuń