poniedziałek, 30 maja 2011

Bakłażanowe roladki

Zapomniane, przypomniane...
Pierwszy raz te roladki robiłam jakiś rok temu, były pycha, rodzinka się zajadała, ale niestety przepisu od razu nie zapisałam i jak to często bywa zapomniałam o nich.  Moje zapominalstwo trwało rok, bo szukając ostatnio ciekawego pomysłu na przyrządzenie bakłażanów natknęłam się na zapomniany przepis. HURA !!! Zrobiłam i okazało się, że nadal są pycha i rodzinka ponownie była zachwycona.
Teraz już o "Was" nie zapomnę:)






Składanki:
  • 2 duże bakłażany
  • 6 łyżek oliwy
  • masło
  • 120 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku (ja dałam 2)
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 200 g papryki
  • 300 g pomidorów
  • 70 g sera kefalotyri, pecorino lub fety (dałam fetę)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, chilli
Sposób przygotowania:
  • Bakłażany kroimy na paski tak by miały grubość ok. 1 cm. i przekładamy do naczynia z osoloną wodą. Odstawiamy na ok godzinę.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
  • Kiedy cebula się zeszkli i troszkę zarumieni dodajemy do niej pokrojoną drobno paprykę, przyprawiamy do smaku pieprzem i chilli i smażymy ok. 5 minut.
  • Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i drobno siekamy, dodajemy natkę z pietruszki i łączymy z papryką i resztą farszu. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Kiedy farsz będzie już zimny łączymy go z ugotowanym wcześniej ryżem, rozdrobnioną fetą i wszystko mieszamy.
  • Bakłażany wyjmujemy z wody (zostawiamy około pół szklanki tej wody) osuszamy je ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanej oliwie. Smażymy z obu stron, aż plastry zmiękną i się zarumienią.
  • Usmażone, letnie bakłażany  smarujemy farszem i zawijamy w roladki i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na ułożone bakłażany kładziemy resztę pomidora, wiórki masła i zalewamy wodą, w której moczyły się bakłażany (woda powinna mniej więcej zakrywać bakłażany do połowy).
  • Folią aluminiową przykrywamy szczelnie naczynie i zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut. 
  • Podajemy gorące, ja podaję je jako przystawka do grilla.





    4 komentarze:

    1. Uwielbiam bakłażany, ten przepis jest świetny! :)

      OdpowiedzUsuń
    2. przepis faktycznie trzeba zapamietac, i wracac do niego czesciej niz raz w roku ;) dzieki :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Prezentują się niesamowicie apetycznie!

      OdpowiedzUsuń