czwartek, 10 lutego 2011

Rukola w nowej gruszkowej odsłonie

 To, że wszelkie sałatki lubię to już pewnie zdążyli co niektórzy zauważyć. Kiedy nie ma komu gotować to jest to  najszybszy obiad jaki mogę sobie stworzyć. Wciąż mieszam składniki, zmieniam dressingi i próbuję nowych sałatkowych smaków, a najbardziej lubię sałatki na bazie rukoli, więc dziś odsłona nowej sałatki z rukolą w roli głównej oczywiście :-)

Składniki:

  • 2 duże garście rukoli
  • 1 gruszka
  • 1 ser Camembert
  • garść żurawiny

Dressing :
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżka soku z cytryny
    • 2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich 
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 1 łyżeczka musztardy
    • świeżo mielony pieprz
    • sól
    Przygotowanie:
      Rukolę myjemy i osuszamy. Ser pleśniowy kroimy na nieduże kawałki. Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy z gniazd, a następnie kroimy w cienkie plasterki.
      Przygotowujemy dressing: ocet balsamiczny mieszamy z olejem z orzechów włoskich, sokiem z cytryny, dodajemy musztardę i miód i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
      Na rukolę, kładziemy plasterki gruszki i kostki sera pleśniowego. Posypujemy wszystko żurawiną i polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem.

      1 komentarz:

      1. Połączenie rukoli z gruszką jest równie wyśmienite jak rukoli z gorgonzolą i winogronami!
        A jeszcze gruszka z gorgonzolą w cieście francuskim. Kombinacji mnóstwo, a wszystkie pyszne :-)
        P.S. Apetyczne i piękne zdjęcia!
        Pozdrawiam,
        Agatta
        kuchniaodkuchni.blogspot.com

        OdpowiedzUsuń