Składniki:
- 3 jabłka
- 1 średni seler korzeniowy
- 2-3 łyżki rodzynek
- 2-3 szczypty cynamonu
- 4 garści rukoli
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz świeżo zmielony
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- sól morska
- 10 połówek orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, mieszamy z połową soku z cytryny.
- Selera obieramy i wkładamy na minutę do wrzącej wody, następnie studzimy i kroimy w cienkie słupki, można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie mieszamy z resztą soku i dodajemy go do jabłek.
- Orzechy siekamy (dość grubo) i zarumieniamy na patelni.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę, następnie odcedzamy i jak trochę przestygną dodajemy razem z orzechami do jabłek i selera. Wszystko doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz cynamonem.
- W małej miseczce mieszamy jogurt z majonezem
- Do całości dodajemy rukolę, sos majonezowo - jogurtowy, sól i delikatnie wszystko razem mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz