wtorek, 19 października 2010

Sałatka Waldorfa

Chyba wszystkim jest znana Sałatka Waldorfa, więc namawiać i zachwalać jej nie muszę bo Wszyscy wiedzą, że jest rewelacyjna w swoim smaku :-) Poniżej przedstawiam swoją kombinację na temat tej sałatki.

Składniki:
  • 3 jabłka
  • 1 średni seler korzeniowy
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 2-3 szczypty cynamonu
  • 4 garści rukoli
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz świeżo zmielony
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól morska
  • 10 połówek orzechów włoskich




    Przygotowanie: 
    1. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, mieszamy z połową soku z cytryny.
    2. Selera obieramy i wkładamy na minutę do wrzącej wody, następnie studzimy i kroimy w cienkie słupki, można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie mieszamy z resztą soku i dodajemy go do jabłek.
    3. Orzechy siekamy (dość grubo) i zarumieniamy na patelni.
    4. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na  minutę, następnie odcedzamy i jak trochę przestygną dodajemy razem z orzechami do jabłek i selera. Wszystko doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz cynamonem.
    5. W małej miseczce mieszamy jogurt z majonezem
    6. Do całości dodajemy rukolę, sos majonezowo - jogurtowy, sól i delikatnie wszystko razem mieszamy.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz