Oto nowy sposób na moją ulubionej sałatki z brokułów, którą do tej pory robiłam zawsze z sosem czosnkowym, tym razem coś mnie naszło na zmianę smaku i podałam broku z miodowym sosem winegret. Przyznam się, że i ta wersja bardzo mi zasmakowała i na pewno ją powtórzę.
Składniki:
- jeden brokuł
- 1/2 opakowania sera feta
- 2 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżki pestek dyni
Składniki na dressing:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałatki:
- Brokuły rozdzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, odcedzamy i studzimy.
- Przygotowujemy dressing: Czosnek obieramy, drobno siekamy, dodajemy sól i rozcieramy razem z miodem w miseczce. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku i wlewamy oliwę.Wszystkie składniki razem mieszamy.
- Ser feta kroimy w kosteczkę.
- Prażymy na patelni płatki migdałów i pestki dyni, tak aby się lekko zarumieniły.
- Różyczki brokułów układamy w naczyniu, posypujemy serem feta, polewamy dresingiem i posypujemy uprażonymi migdałami i pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz