wtorek, 26 października 2010

Orzechowa tagliatelle z szynką parmeńską i serem pleśniowym

Robiąc to danie przekonałam się, że nie wszyscy w mojej rodzinie lubią takie orzechowe eksperymenty.
Tak więc rodzina została podzielona, bo jedni się zachwycali i zachwalali to danie, a drudzy mieli wyraźnie nieszczęśliwą minę. No cóż jeszcze się tak nie urodziło, co by Wszystkim dogodził :-)


Składniki:
  • makaron tagliatelle.
  • 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 80g. szynki parmeńskiej
  • 150-200ml. śmietany 12%
  • oliwa do smażenia
  • ser pleśniowy (jaki kto lubi)

Przygotowanie:


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kawałeczki szynkę parmeńską i lekko zarumieniamy . Dodajmy posiekany czosnek i orzechy i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dolewamy śmietanę i dodajemy ser (pokrojony w dużą kosteczkę) i mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje, na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Ugotowany makaron polewamy sosem i gotowe !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz