Składniki:
- 1/2 główek czerwonej kapusty
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżka tartego korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek octu winnego z czerwone wino
- garść suszonych żurawin
- 3 łyżki miodu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy. Na rozgrzaną oliwie wrzucamy kapustę, solimy i smażymy do momentu w którym kapusta zacznie puszczać sok. Dodajemy do niej starty imbir i posiekany ząbek czosnku. Mieszamy, wlewamy ocet i zagotowujemy, aż kapusta zmieni kolor na intensywnie czerwony. Następnie wrzucamy żurawinę i dusimy aż kapusta zmięknie (do kapusty można dodać odrobinę wody). Doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
Kapustę podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz